Beschrijving van de ingreep

De denervatieprocedure van de nieren zal in de katheterisatiekamer van het UMC Utrecht worden uitgevoerd door een arts die gespecialiseerd is in procedures in de bloedvaten. De denervatieprocedure heeft veel weg van ingrepen uitgevoerd door de cardioloog; bijvoorbeeld ‘dotteren’.

Tijdens de procedure krijgt u geneesmiddelen toegediend die u slaperig zullen maken als u dat wenst. U krijgt een kleine verdovende prik in de lies op de plek waar de katheter (dun hol slangetje) ingebracht zal worden. De katheter zal ingebracht worden in de slagader in de lies. Op deze plaats ligt de slagader relatief dicht onder het huidoppervlak en is daarom gemakkelijk aan te prikken. Via deze toegang tot de bloedbaan, zal de denervatiekatheter worden opgeschoven tot in de nierslagader. U zult niet voelen dat de katheter door de slagader wordt geduwd. Er zitten namelijk geen zenuwen in de slagaders. De katheter wordt opgevoerd tot de slagaders die naar de twee nieren leiden. Met behulp van contrastvloeistof en röntgenopnamen wordt de katheter naar de goede positie te geleid in uw nierslagaders. Vervolgens wordt in een aantal stappen kortdurend een lage dosis radiofrequentie energie door de slagaderwand aan de zenuwen afgegeven. De hoeveelheid energie is ongeveer 8 W, dit is vergelijkbaar met de energie van een zaklantaarnlampje. De zenuwen van en naar de nieren zullen hierdoor worden onderbroken.

De behandelprocedure zal in totaal ongeveer één uur duren. In het algemeen zullen we u na de procedure voor de zekerheid één nacht om te kijken hoe het met u gaat. Als er zich geen onverwachte dingen voordoen, kunt u de volgende ochtend gewoon naar huis.